Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Η Κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους στην μεγαλύτερη ανατροπή εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τελευταίων 60 χρόνων

E-mail Εκτύπωση

 

Αθήνα, 31/5/2010

 

Η Κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους στην μεγαλύτερη ανατροπή

εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τελευταίων 60 χρόνων

Δήλωση του Κ. Πουπάκη με αφορμή τον προσχηματικό διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις

 

Η διαδικασία διαβούλευσης για τα εργασιακά, την οποία επιχειρεί σήμερα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «ανοίγει» η κυβέρνηση, αποτελεί έναν εκ των προτέρων προσχηματικό διάλογο για χάρη εντυπώσεων και μόνο…

Όπως ακριβώς και στο ασφαλιστικό, έτσι και στα θέματα της απασχόλησης και των μισθών του ιδιωτικού τομέα, τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί. Από τις αρχές Μάιου αποτελούν και νόμο του Κράτους. Το μόνο που απομένει, πλέον, για να αυξηθεί το ποσοστό των απολύσεων, να «παγώσουν» οι αμοιβές για τα επόμενα -τουλάχιστον 3 χρόνια-, να «σπάσουν» τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ και κατ’ επέκταση των κλαδικών συμβάσεων καθώς και για να μειωθούν δραματικά οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, είναι η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Δυστυχώς για τον κόσμο της εργασίας και τους συνταξιούχους, η σημερινή Κυβέρνηση:

  • «Καταργεί» τη μοναδική μέχρι σήμερα εγγύηση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον αντικαθιστά με μια «ποικιλία» κατώτερων μισθών, ανάλογα με τις «διαθέσεις» του κάθε κλάδου και της «κάθε επιχείρησης», δηλαδή του κάθε επιχειρηματία ή βιομήχανου.
  • Καταργεί στην πράξη τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που μέχρι σήμερα όριζαν τις κατώτερες αμοιβές και ρύθμιζαν τα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα, από ΓΣΕΕ και Εργοδοτικές Οργανώσεις, με την συμφωνία-υπογραφή της ΕΓΣΣΕ- να χάνει πια και την αξία της.
  • Έρχεται σε αντίθεση με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που η ίδια έχει επικυρώσει, ενέργεια που πολύ καλά γνωρίζει ότι είναι και παράνομη και θα καταπέσει σε εύλογο χρόνο από την δικαιοσύνη.

 

Διερωτάται λοιπόν κανείς, για ποιο λόγο η κυβέρνηση «δήθεν διαβουλεύεται», εξευτελίζοντας, με τον τρόπο που επιχειρείται, τον θεσμό του κοινωνικού διαλόγου-υπονομεύοντας και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή; Ο μόνος λόγος είναι ότι αναζητά «συνενόχους» στη μεγαλύτερη ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που έχει γίνει τα τελευταία 60 χρόνια. Για το λόγο αυτό και ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε ανεπιτυχώς να αμαυρώσει την απόφαση της ΓΣΕΕ να μην μεταβεί σε ένα διάλογο – «μαϊμού», ένα διάλογο που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν αποφασίσει και δεσμευτεί-υπογράφοντας τα μέτρα του μνημονίου, ένα διάλογο εκ του μηδενός, για να υπήρχε και αντικείμενο διαβούλευσης. Γιατί τότε όλοι θα είχαν την υπευθυνότητα να συμβάλλουν, αφού όλοι αποδέχονται την αναγκαιότητα-έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τις κυβερνητικές καθυστερήσεις-να υπάρξει πακέτο στήριξης, όλοι θα καταλάβαιναν ότι χρειάζονται κάποια μέτρα, αλλά μέτρα δίκαια και αποτελεσματικά, και όχι φυσικά αποκλειστικά σχεδόν σε βάρος των συνήθων υπόπτων, εργαζομένων-συνταξιούχων-μικρομεσαίων, σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων…Τώρα στα προαποφασισμένα-και υπογραφέντα τι συζήτηση να γίνει; Μας κοροϊδεύουν;

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ακόμη και μετά το επί ένα ολόκληρο μήνα ανεπιτυχές επικοινωνιακό γαϊτανάκι, με τη δήθεν «δον κιχωτική» και δακρύβρεχτη προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να τα «βάλει» με τους Εταίρους και το ΔΝΤ, να αλλάξει δήθεν τους όρους του μνημονίου-με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, όρους που οι ίδιοι είχαν αποδεχτεί-και υπογράψει, που οι ίδιοι απαίτησαν την ψήφιση τους στην Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί-εκ των υστέρων να παίξει ένα ακόμη κακόγουστο παιχνίδι σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει αρωγούς μόνο τους εκπροσώπους του «σκληρού πυρήνα» των εργοδοτών και κυρίως το ΣΕΒ. Ας νομοθετήσει λοιπόν με αυτούς. Μόνο με αυτούς συνοδοιπόρους μπορεί να πορευτεί για να πραγματοποιήσει την πιο βίαιη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων από το Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα. Θα βρει όμως απέναντι της, τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θυμωμένη, οργισμένη και αποφασισμένη.

 

 

* Επισυνάπτεται το σχετικό παράρτημα του «Μνημονίου»

ΑΘΗΝΑ                                                 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ                                                                          ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Ιουλιανού 28-Γ’ Σεπτεμβρίου                 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                                                        Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

(1oς ορ,. Γραφ. 5,) Αθήνα 10434            Κτίριο Altiero Spinelli, Γρ. 08Ε115                                           Κτίριο L. Weiss, Γρ.Τ09037

T:+30-210 8835010, 060                        Rue Wiertz 60, B-1047 BRUSSELS                                      1, av. Pr. R. Schuman, CS 91024

F:+30-210 8835017                                               Τ.:+32-22845260/ F:+32-228492601                                      67070 Strasbourg

email: k.poupakis@parliament.gr">k.poupakis@parliament.gr            email: konstantinos.poupakis@europarl.europa.eu">konstantinos.poupakis@europarl.europa.eu         Τ:+33-388175260/F:+33-388179260

 

Προϋποθέσεις Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά

με βάση το σχετικό παράρτημα του «μνημονίου» - νόμου 3845 του 2010

 

Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ

Δράση

Χρονοδιάγραμμα

Έναρξη συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους

Για την προετοιμασία αναθεώρησης των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων.

Ιούνιος 2010

Αναθεώρηση της Νομοθεσίας για την Προστασία της Απασχόλησης

- παράταση της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος.

- μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζόμενους. (blue and white collar workers)

- αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου (threshold) για την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

- εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.

- διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης.

Δεκέμβριος 2010

 

Αναθεώρηση του κατώτατου μισθολογίου

- έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη (sub-minima) για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

- διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.

Δεκέμβριος 2010

 

Αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτηση των μισθών

- υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο.

- εφαρμογή μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

- τροποποίηση των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας.

Δεκέμβριος 2010

 

Αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας.

- προσαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή ετήσιου υπολογισμού χρόνου εργασίας και μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.

Δεκέμβριος 2010

 

Καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας

- ενίσχυση της νομοθεσίας για την επιβολή δήλωσης των νέων απασχολούμενων.

- διασφάλιση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι πλήρως στελεχωμένη και ότι έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι ελέγχων.

Ιούνιος 2011

Αναθεώρηση στο δίκτυ κοινωνικής προστασίας. *

- Αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής με στόχο βελτιώσεις των κοινωνικών δαπανών για να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία προς τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ιούνιος 2011

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης