Κώστας Πουπάκης

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 -

Σε "Είλωτες μιας χρήσης" μετατρέπει τους εργαζομένους του Ιδιωτικού Τομέα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

E-mail Εκτύπωση

 

Στρασβούργο, 17/06/2010

 

Σε "Είλωτες μιας χρήσης" μετατρέπει τους εργαζομένους του Ιδιωτικού Τομέα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Δήλωση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

 

Η ελληνική κοινωνία, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και το «νοικοκύρεμα» της οικονομίας της χώρας. Για να ξεφύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, την οποία η ανευθυνότητα, η εξάμηνη απραξία και η ακατάσχετη κινδυνολογία της σημερινής κυβέρνησης επέτεινε, χρειάζονται μέτρα. Μέτρα όμως αναπτυξιακά, κοινωνικά δίκαια και ρεαλιστικά, που να επιμερίζουν το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και όχι μέτρα, που οδηγούν σε εξαθλίωση τον κόσμο της εργασίας, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους, τους νόμιμους και μόνιμους χρηματοδότες του Κρατικού Προϋπολογισμού, να ξαναπληρώσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το «μάρμαρο» της δημοσιονομικής αποκατάστασης.

                                                                                                                                                        

Τα μέτρα, όμως, που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις γκρεμίζουν, σήμερα, κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, εκθεμελιώνουν θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις, μετατρέποντας τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε «είλωτες μιας χρήσης». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη ότι δεν μπορούσε ακόμη και ο πιο ακραίος νεοφιλελεύθερος νους να φανταστεί.

Με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς καμία πραγματική κοινωνική διαβούλευση, εφαρμόζει τόσο σαρωτικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, που ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί.

 

Το «ΠΔ Λοβέρδου» με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υπερβαίνει σε ωμότητα ακόμη και τις ρυθμίσεις του περίφημου μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση προσποιείται, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι ακόμα διαπραγματεύεται… Οι χθεσινές ανακοινώσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι η σημερινή κυβέρνηση μόνο σε έναν τομέα αγωνίζεται: στο να προσπαθεί να μηχανορραφεί την πραγματικότητα και να κάνει το «μαύρο – άσπρο» επιχειρώντας να παίξει το ρόλο του θύματος αντί του θύτη που στην πραγματικότητα είναι.

 

«Κόβει» έως και 60% τις αποζημιώσεις, δημιουργεί μια γενιά νέων των 500 ευρώ, απελευθερώνει τις απολύσεις συνολικά και καταδικάζει όλους τους σημερινούς σαραντάρηδες και πενηντάρηδες αντιμέτωπους στη μόνιμη και σταθερή ανεργίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κουρελιάζει τα όνειρα χιλιάδων οικογενειαρχών και μετατρέπει σε «άυλους τίτλους» τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς το μνημόνιο περιλαμβάνει μια ακόμη σειρά μέτρων τα οποία θα επιβληθούν με αντίστοιχο, πολιτικά αυταρχικό τρόπο, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, συμπαρασύροντας στο «καιάδα» τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και βάζοντας οριστικό τέλος στη σταθερή μισθωτή απασχόληση.

 

Κανένας πολιτικά υγιώς σκεπτόμενος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος σε αυτή την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στους κερδοσκόπους και στις ακόρεστες ορέξεις ακραίων νεοφιλελεύθερων συστημάτων από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου διαπρέπει ως ο πιο φανατικός Έλληνας οπαδός του νεοφιλελευθερισμού καθώς καταστρατηγεί, ετσιθελικά, κάθε έννοια συνταγματικού και εργατικού δικαίου.

 

Για το λόγο αυτό, θα θέσω το θέμα, άμεσα, στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ασκώντας όσο πιο έντονες πιέσεις απαιτούν αυτές οι κρίσιμες στιγμές, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα νομιμότητας που έχουν δημιουργηθεί, μετά τις αυταρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Κεκτημένα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα δεν θα γίνουν βορά των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γ. Παπανδρέου.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης