Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Θύματα της αισχροκέρδειας οι καταναλωτές στην αγορά καυσίμων από την ολιγωρία της Κυβέρνησης

E-mail Εκτύπωση

29 12 2010 02 41 16 3D96723CA6531D00DBBD956C640B7E9D 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 12 Οκτωβρίου 2011

 

Θύματα της αισχροκέρδειας οι καταναλωτές στην αγορά καυσίμων από την ολιγωρία της Κυβέρνησης

 

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με αφορμή τα χθεσινά κρούσματα αισχροκέρδειας στα πρατήρια καυσίμων και την παρατεταμένη αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης φέρνει για πολλοστή φορά το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Mε ποιο τρόπο η Επιτροπή μπορεί να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα των Ελλήνων καταναλωτών από τη συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια εις βάρος τους, ειδικά στη σημερινή περίοδο έντονης λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, όταν έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη;
  2. Θεωρεί η Επιτροπή ότι το μέτρο της επιβολής πλαφόν ανώτατης τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης μπορεί από μόνο του να αποτελέσει λύση για την αντιμετώπιση της συστηματικής κερδοσκοπίας όταν αυτό δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες δράσεις πρόληψης, ελέγχου και πάταξης; Έχει εφαρμοστεί σε άλλο κράτος μέλος αντίστοιχο μέτρο στην αγορά καυσίμων προκειμένου να καταπολεμηθούν η ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών και φαινόμενα αισχροκέρδειας;

                                              

Πέρα από τα παραπάνω, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Δεν πρόλαβε να κηρυχθεί η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία, και τα πρώτα κρούσματα αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά, εξαιτίας της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών να πατάξουν την ασυδοσία στην αγορά των καυσίμων, με την τιμή της αμόλυβδης να αυξάνεται «ως δια μαγείας» έως και 4 λεπτά ανά λίτρο.

Επιπλέον, σε λίγες ημέρες ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει εκ μέρους των αρμόδιων φορέων σε επίπεδο πρόληψης και ελέγχου για την πάταξη πιθανών φαινομένων αισχροκέρδειας.

Τη στιγμή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκτινάσσεται στα ύψη από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και την ακρίβεια, η κατάσταση στην αγορά καυσίμων διαρκώς επιδεινώνεται με την τιμή της αμόλυβδης να έχει σκαλώσει σε τιμές ρεκόρ, το πετρέλαιο θέρμανσης να θεωρείται πολυτέλεια για το μέσο νοικοκυριό, ενώ η αρμόδια ομοσπονδία έχει φτάσει σε σημείο να προτείνει η ίδια μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και της παρανομίας. Ωστόσο, η Κυβέρνηση δυσκολεύεται να πράξει το αυτονόητο, θέτοντας σε εγρήγορση τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και επιβάλλοντας άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις, από τη στιγμή που αδυνατεί να πράξει τα δέοντα προς το συμφέρον των καταναλωτών, το πολυσυζητημένο πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη την Ελλάδα, το οποίο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο καταναλωτής πληρώνει από την τσέπη του την αδράνεια της Κυβέρνησης να καταπολεμήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας που τελούνται εις βάρος του".

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης