Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Παρέμβαση στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα : «30 χρόνια Ευρωεκλογές»

E-mail

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
του ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΑΚΕ-ΙΤ, Γεν. Γραμμ. ΓΣΕΕ
κ. ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΠΑΚΗ
στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
με θέμα : «30 χρόνια Ευρωεκλογές»
Ξενοδοχείο Divani Caravel – Δευτέρα 1/06/2009


Κυρίες και κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κραυγές των εκφραστών του χθες προσπαθούν ακόμη, μάταια πιστεύω πλέον, να σκεπάσουν την αλήθεια που κρύβει κάθε νηφάλια και καλόπιστη συζήτηση για το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

Η έλλειψη ουσιαστικού προγραμματικού λόγου από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το αίσθημα αντιπαλότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που κυριαρχεί σε πάρα πολλά στελέχη τους, παράλληλα με την προσπάθεια συσπείρωσης των αριστερών τους ψηφοφόρων , οδηγούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε ακρότητες που το θέτουν από μόνες τους εκτός του Ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τριάντα χρόνια μετά την διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών-το 1979, μετά την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ με τις άοκνες προσπάθειες του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή των Ελλήνων.

Ακόμα και εκείνοι που απουσίαζαν την ιστορική εκείνη μέρα της 28 Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας προσχώρησης, εναντιωμένοι σ ’αυτή την μεγάλη απόφαση, ακόμα και εκείνοι, δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα.

Η πολιτική σταθερότητα, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, αλλά και κυρίως η συνεχής οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ήταν τα μεγάλα ζητούμενα του οραματιστή της ένταξής μας στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Είναι αυτά που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι εργαζόμενοι. Οι οικονομικά ασθενέστεροι. Οι νέοι μας.

Κυρίες και κύριοι,

Τις ώρες αυτές, τις ώρες που η ανθρωπότητα διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης δικαιώνει απόλυτα εκείνους που πίστεψαν και πάλεψαν γι’ αυτήν.

Η διεθνής κρίση καταδεικνύει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες πόσο βαριές θα ήταν οι συνέπειες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας αν βρισκόμασταν έξω από την ασφάλεια που παρέχει η Ένωση. Υπενθυμίζει σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς πόσο ευεργετικά λειτουργούν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Νομισματική Ένωση.

Αναδεικνύει, περισσότερο από ποτέ, τη σπουδαιότητα της συλλογικής πορείας, της συλλογικής αντίστασης στα προβλήματα, της συλλογικής αξιοποίησης των επερχόμενων ευκαιριών. Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας σε κοινές προσπάθειες, κοινούς στόχους, κοινά οράματα.

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή οικογένεια σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη για όλους. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή της αλληλεξάρτησης των οικονομιών.

• Μια σειρά ευρωπαϊκές αποφάσεις, από την πρώτη στιγμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενίσχυσαν τις αντοχές των εθνικών οικονομιών και απέτρεψαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

• Μια σειρά ευρωπαϊκές αποφάσεις στόχευσαν και στοχεύουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και της απασχόλησης.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η διεθνής κρίση υποδεικνύει, με τον πιο επιτακτικό τρόπο, όσα υπέδειξαν δεκαετίες πριν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές. Υποδεικνύει την ανάγκη να συνεχίσουμε την μεγάλη πορεία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά, ακόμη πιο γρήγορα.

Φίλες και φίλοι,

Είναι αποτέλεσμα της ταχύτητας των εξελίξεων και της γρήγορης και πολυποίκιλης πληροφόρησης, το γρήγορο και ισοπεδωτικό βλέμμα στα γεγονότα και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή ή και τη δημιουργία νέων θεσμών. Αν δε σε αυτό προσθέσουμε την ελλιπέστατη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την σημασία τους στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, γίνεται εύκολα κατανοητό το γιατί στην Ελλάδα τα διαδραματιζόμενα στις Βρυξέλλες δεν απασχολούν, παρά σπανίως, τα Ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και τους πολίτες.

Είναι ευθύνη όλων μας, & κυρίως των πολιτικών και των φορέων της κοινωνίας μας να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα. Πρέπει να φέρουμε τις Βρυξέλλες πιο κοντά μας. Τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Επιτροπές & στα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης να την καταστήσουμε καθημερινή ουσιαστική πολιτική παρέμβαση για τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων. Μόνο τότε η πολιτική των Βρυξελλών θα γίνει πολιτική υπέρ των Αθηνών, για να παραφράσω την γνωστή φράση.

Γιατί είναι σήμερα, στο μέσον της μεγαλύτερης διεθνούς οικονομικής κρίσης, εμφανές σε όλους και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, (είναι γνωστή η ευαισθησία μου για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, χρόνια τώρα, που με συνέπεια νομίζω, προσπαθώ να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα τους) τα μεγάλα οφέλη από αυτή μας την συμμετοχή & τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η προστασία του εισοδήματος που δίνει το Ευρώ, το κράτος πρόνοιας που φέρνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης δεν αποτελούν πια τα βασικά αιτούμενα των συνδικαλιστικών αγώνων των εργαζόμενων.
Η προστασία της εργασίας και μέριμνα για την δια βίου εκπαίδευση και την μακροχρόνια ανεργία φαίνονται πια εφικτοί διεκδικητικά κοινωνικοί στόχοι.

Είναι προφανές, ότι όλα αυτά δεν θα ήταν το ίδιο αυτονόητα εν μέσω μιας τέτοιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν δεν ήμασταν μέλη, και μάλιστα του πυρήνα της, της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ούτε το ίδιο εφικτά αν το 2004 δεν έρχονταν στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής.

Και οι Έλληνες πολίτες όλες οι Ελληνικές οικογένειες γνωρίζουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που ασκήθηκε με συνέπεια και συνέχεια τα 5 αυτά χρόνια.

Η μείωση της ανεργίας ήταν συνεχής στην πατρίδα μας μέχρι το τέλος του 2008, εν μέσω κρίσης, όταν σε πολλά κράτη της ένωσης ήδη από τις αρχές του 2008 άρχισε να ανεβαίνει. Ακόμα και σήμερα, στην καρδιά της κρίσης η ανεργία ανέβηκε μόνο μια μονάδα στο 9% όταν στην Ισπανία είναι ήδη στο 19%.

Η αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων, ιδίως του ιδιωτικού τομέα, σαφώς υψηλότερη του πληθωρισμού τα τελευταία 5 χρόνια και η εργασιακή ειρήνη επέτρεψε και στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

Επίσης η διασφάλιση των ήδη υφισταμένων συνθηκών και του νομοθετικού πλαισίου στην αγορά εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα συγκράτησης της αυθαιρεσίας, αλλά και του βιοτικού επιπέδου στους εργαζόμενους πολίτες.

Φυσικά και εν μέσω της κρίσης δεν μπορεί κανείς να περιμένει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και τις εμμονές που πολλές φορές εμφανίζονται ακόμα και στην Κομισιόν. Βεβαίως και πρέπει να κινηθούμε πιο ευέλικτα, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας οδηγεί σε προτάσεις όπως της σημερινής προεδρίας για εβδομάδα 65 ωρών.

Η αύξηση των πόρων που διατίθενται για την κοινωνική πρόνοια σε συνδυασμό με την προσπάθεια εξορθολογικοποίησης των διαδικασιών απόδοσης τους, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς χαμηλά αμειβόμενους Έλληνες και Έλληνιδες να ανασάνουν οικονομικά. Ο σχεδόν διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων, η κατά 50% αύξηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση του χρόνου απόδοσης του επιδόματος ανεργίας & η ποσοτική του αύξηση είναι ενδεικτικά παραδείγματα.

Φίλες και φίλοι,

Ανέφερα μερικά βασικά παραδείγματα για να καταδείξω όχι ότι τα πάντα έχουν λυθεί, αλλά για να υπογραμμίσω πως πολιτικές που συνδυάζουν το ευρωπαϊκό κεντημένο, την ευρωπαϊκή πολιτική του συμφώνου σταθερότατος και την ανάληψη του εσωτερικού πολιτικού κόστους, οδηγούν σταθερά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Φυσικά και αυτή η μεγάλη διεθνής κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος μας διδάσκει όλους, πάρα πολλά. Κυρίως όμως το ότι δεν επιτρέπονται δογματισμοί. Απαιτείται έλεγχος και παρέμβαση του κράτους, με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκεί όπου τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια στρεβλώνουν τους κανόνες της αγοράς, ώστε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπροστά στον ανταγωνισμό.

Οι μεγάλες κρίσεις, κάθε μορφής, είναι καθοριστικές για τις επόμενες σελίδες της ιστορίας. Αναδεικνύουν αδυναμίες, λάθη. Ολιγωρίες του παρελθόντος. Αναδεικνύου ταυτόχρονα, και τα βασικά, τα κρίσιμα αιτήματα του μέλλοντος.

Οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν – και πρέπει – να αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν πρόκληση για μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη Ενωμένη Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι,

Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν μια κρίσιμη σημασία και αφορούν κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενο στην Ένωση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θεσπιστεί πάνω από 60 νομοθετικά κείμενα ευνοϊκά για τους εργαζόμενους, τα οποία έχουν γίνει νόμοι στις χώρες μέλη.

Δεν είναι βέβαια δημοψήφισμα, όπως θέλει να τις χαρακτηρίσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας μέσα από αυτές να ξεπλύνει τις αμαρτίες του κόμματός του.

Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ¨αυτόνομη¨ σημασία. Εμείς οι εργαζόμενοι, κυρίως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πάνω από το 60% των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας λαμβάνονται στα όργανα της Ένωσης. Και το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα από τα σπουδαιότερα.

• Έχει συνεπώς μεγάλη, καθοριστική θα έλεγα, σημασία η συμμετοχή μας.

• Έχει μεγάλη σημασία να ακούγεται και η δική μας φωνή, η φωνή της κοινωνίας, των εργαζόμενων.

• Έχει βασική σημασία να πρωταγωνιστούμε για αυτά που απαιτούμε, γι’ αυτά που οραματιζόμαστε, για όλα εκείνα που απαρτίζουν την καθημερινότητά μας.

Και βέβαια όλοι μας πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να λέει
• όχι στα πισωγυρίσματα, παροτρύνοντας για μια πιο δυναμική πορεία μπροστά.

• Να δίνει μεγαλύτερη δύναμη στον Κώστα Καραμανλή ν΄ αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα του τόπου και να δώσει στην παράταξη νέα πνοή.

Φίλες και φίλοι,

Στην παρούσα συγκυρία της διεθνούς κρίσης χρειαζόμαστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί, σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή ένωση, και κυρίως εκεί για:

• Μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν πλήρως το κράτος, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, με στόχο την πλήρη απασχόληση, την ποιότητα των θέσεων εργασίας, καλύτερους μισθούς και συντάξεις, ισχυρότερα κράτη πρόνοιας και βελτίωση των κοινωνικών παροχών, προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

• Μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και μια συντονισμένη φορολογική πολιτική, με στόχο τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ένωσης.

• Μια δίκαιη συμφωνία για το Χρόνο Εργασίας που θα προστατεύει τους εργαζόμενους από τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας, θα διασφαλίζει τον ιδιαίτερο ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το δικαίωμα των εργαζόμενων να μπορούν να συμφιλιώνουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή.

• Μια νέα Ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, που θα βασίζεται στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την αειφόρο ανάπτυξη.

• Μια νέα πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ισότητας ανδρών και γυναικών.

• Μια νέα πολιτική για το μεγάλο θέμα των μεταναστών, που να ενισχύει την προστασία και την ίση μεταχείριση των μεταναστών και των διακινούμενων εργαζόμενων και να θέτει ισχυρές δεσμεύσεις εναντίον του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

• Μια νέα πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και της γυναικείας επιχειρηματικότητας λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα και όχι ευχολόγια.

• Την προώθηση και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν εργασία στα 2/3 των ευρωπαίων πολιτών.

Η πρόκληση επομένως είναι σημαντική. Αφορά όλους μας. Αφορά το μέλλον μας. Διότι, για να παραφράσω και μια εύστοχη φράση του Γιώργου Αλογοσκούφη, συχνά στην πολιτική άλλος ξοδεύει σήμερα και άλλος καλείται να πληρώσει αύριο. Και η Ελλάδα ήδη πληρώνει ακριβά τις υπερβολές και τις σπατάλες του χθες. Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην υπευθυνότητα και τον λαϊκισμό. Ανάμεσα στη ανευθυνότητα και τη συνέπεια. Ανάμεσα στα μεγάλα λόγια και στα πραγματικά έργα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.

Για αυτό πρέπει να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση των Ευρωεκλογών.
Με τη συμμετοχή μας. Με τη καθημερινή μας δράση. Με την ψήφο μας
.

Έτσι γινόμαστε συμμέτοχοι στο να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το νέο κοινωνικό όραμα που απαιτούν οι καιροί. Έτσι θα συνεχίσουν να παραμένουν ισχυρά τα οράματα των μεγάλων εμπνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης