Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας του Προέδρου ΔΑΚΕ-ΙΤ Κώστα Πουπάκη

E-mail

 

ΟΜΙΛΙΑ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
του Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Κώστα Πουπάκη 26/09/2008

 

Κύριε Πρόεδρε, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κύριοι Κοινοβουλευτικοί, Μέλη της Κ.Ε.

Σε ένα χώρο πολυσυλλεκτικό, πολυφωνικό και άκρως δημοκρατικό-του κοινωνικού φιλελευθερισμού ο ρόλος του καθενός από εμάς, είναι εντελώς διαφορετικός και διακριτός.
Εμείς οι συνδικαλιστές έχουμε την υποχρέωση για τον κόσμο της εργασίας που μας εμπιστεύτηκε, να τον εκπροσωπήσουμε, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά του, να διεκδικήσουμε τα αιτήματά του, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και εργασίας .
Ο ρόλος της Κυβέρνησης έχει να κάνει & με ολόκληρη τη κοινωνία. Να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες μάλιστα τις περισσότερες φορές μεταξύ τους, αφού υπάρχουν και διαφορετικά συμφέροντα. μέσα στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Όλοι όμως ανήκουμε στον χώρο της κοινωνικά φιλελεύθερης ιδεολογίας, αγωνιστήκαμε για να έλθει στην Κυβέρνηση μεταφέροντας τις θέσεις της -σε όλους μάλιστα τους χώρους εργασίας, στις επιχειρήσεις και στα εργοστάσια, ακόμα δηλαδή και εκεί που δεν μπορούσαν να φτάσουν κομματικά στελέχη και οργανώσεις. Και συνεχίζουμε σήμερα να αγωνιζόμαστε και με τις παρεμβάσεις μας θέλουμε να είναι μια καλή Κυβέρνηση δίπλα στα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Παρά τα κάποια δημοσιεύματα ή εκούσιες & ακούσιες παρανοήσεις, που δημιουργούν ίσως κάποια εικόνα σύγχυσης στις σχέσεις μας με την ΝΔ, οι όποιες διαφωνίες μας δεν είναι:
• ούτε στις βασικές ιδεολογικές αρχές-
• ούτε φυσικά στα οποιαδήποτε πρόσωπα Υπουργών ή Κυβερνητικών στελεχών-δεν μας ενδιαφέρουν.
• Αλλά Αφορούν συγκεκριμένες πρακτικές κατά την υλοποίηση-εφαρμογή των προωθούμενων πολιτικών, με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.

Και όπως δεν διστάσαμε να καταθέσουμε τις συνδικαλιστικές μας θέσεις στα όργανα που συμμετέχουμε, έτσι, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλα τα κόμματα ίδια, ούτε όλες οι νεολαίες ίδιες, ούτε και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ίδιες, και είμαστε περήφανοι για τη ΔΑΚΕ, έτσι από την άλλη πλευρά στηρίξαμε επιλογές που βοηθούν γενικότερα την κοινωνία όπως:

Η επίτευξη εργασιακής ειρήνης με την συμμετοχή μας στην διετή Σ.Σ.Ε. με τις εργοδοτικές οργανώσεις..
Ανεξάρτητα αν συλλογικές συμβάσεις στη συνέχεια αμφισβητούνται από ορισμένους μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες με τεράστια υπερκέρδη, λειτουργώντας σαν «κράτος εν κράτει» στοχεύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για να μετατρέψουν την αγορά εργασίας σε μεσαιωνικό κάτεργο, όπου θα επικρατούν οι κανόνες του χάους.

Τη στήριξή μας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των διαφόρων επιχειρήσεων ΔΕΚΟ-Τραπεζών-ΟΤΕ, Ο.Α., ΟΣΕ,
υπό τον όρο προστασίας των εργαζόμενων και ύπαρξης ολοκληρωμένων και δίκαια κοινωνικών σχεδίων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, με συγκεκριμένους στόχους για την αναβάθμιση, εξυγίανση τους και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με διαφάνεια, με αξιοκρατία.
Στο ζήτημα της Ο.Α. με ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο το συνδικαλιστικό κίνημα της Ο.Α. οφείλει, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας απαιτεί να βρεθεί λύση-αναλαμβάνοντας η ίδια μάλιστα και το κόστος της, να μελετήσει το σχέδιο, καταθέτοντας προτάσεις για αναδιοργάνωση, ανασυγκρότηση και εξυγίανση του Εθνικού Αερομεταφορέα, θέτοντας σαν προτεραιότητα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, παράλληλα με την λειτουργία της Ο.Α. και την επόμενη ημέρα.
Το ίδιο και για το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ αρκεί να μην λειτουργήσει για την απαξίωσή του.

Την στήριξή μας για την αναγκαιότητα αναμόρφωσης-μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην επικρότηση στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση του τομέα της Υγείας,
& στην παιδεία με τη συμμετοχή μας μάλιστα στον εθνικό διάλογο

Στην αναθεώρηση και συμπλήρωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Για δικαιότερες λύσεις για τους εργαζόμενους διερευνώντας όχι μόνο τα επαγγέλματα τα οποία οδεύουν εκτός Κανονισμού, αλλά ταυτόχρονα και όσα πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά.

Στα φορολογικά μέτρα.
που δεν αφορούν άμεσα τους μισθωτούς. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα για όσους ασυνεπείς κερδίζουν τεράστια εισοδήματα ενώ εμφανίζονται με όσα κι ένας χαμηλοσυνταξιούχος, εντασσόμενοι ακόμα & σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται κοινωνική ενίσχυση - προστασία.

Στην προσπάθεια για την πάταξη της ακρίβειας,
Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαχρονικές παθογένειες της αγοράς, αφού δεν μπορεί όλα να δικαιολογούνται τάχα από την ελεύθερη αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ούτε τα κάθε λογής καρτέλ και ολιγοπώλια να λυμαίνονται χρόνια τώρα κόπο των μεσαίων και χαμηλών οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας.
Η Πολιτεία έχει υποχρέωση την προστασία του εισοδήματός τους μέσω θέσπισης κανόνων, μέτρων, αλλά και ελέγχου της απελευθερωμένης αγοράς.
• ακρίβεια και στον πληθωρισμό. Σύγκλιση με την Ευρώπη.
• Οικονομική ενίσχυση χαμηλόμισθων-χαμηλοσυνταξιούχων,- άνεργων.
• Έλεγχο τιμωρία κερδοσκοπίας και της νοθείας στην αγορά.
• Προστασίας νοικοκυριών από τα δάνεια και πλειστηριασμούς.

Φυσικά στις εργασιακές σχέσεις, διαφωνούμε και σήμερα με αρκετά Κυβερνητικά στελέχη-Διοικητές Οργανισμών, που λειτουργώντας με τεχνοκρατικό χαρακτήρα και όχι συγχρόνως και πολιτικό, ζητάνε θυσίες από τους εργαζόμενους, χωρίς να έχουν ζητηθεί ουσιαστικές ευθύνες από πολιτικές, πρόσωπα και διοικήσεις που δημιούργησαν τα τεράστια προβλήματα στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Και για να καλύψουν αυτές τους τις αδυναμίες καταφεύγουν ζητώντας νομοθετήματα απαγόρευσης της διαβούλευσης- των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας, με αποτέλεσμα 100.000 εργαζόμενοι με ακρίβεια πληθωρισμό να μην έχουν πάρει όλο το χρόνο ούτε ένα ευρώ αύξηση …έχοντας δικαιολογημένες γι αυτό απεργίες σε μετρό, τρένα και τόσα άλλα-που ταλαιπωρείται όλη η κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε,
Συμμετέχουμε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα, με υπευθυνότητα, ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις, συνθέτοντας με πολιτική ωριμότητα τις συνδικαλιστικές και παραταξιακές μας θέσεις, δίπλα στην καθημερινότητα, στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τη λύση τους.
Αυτή η αξιοπρεπής πορεία και στάση της παράταξής μας, αναγνωρίζεται από όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία, δίνοντας μας την ευκαιρία να κερδίζουμε τον ένα αγώνα μετά τον άλλο, ιδιωτικό τομέα, ευρύτερο δημόσιο, να νιώθουμε υπερήφανοι, να προχωράμε ενωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά με ψηλά το κεφάλι.
Σας Ζητάμε, η Κυβέρνηση να είναι κοντά σε όλους τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, επιβάλλοντας δικαιοσύνη-αξιοκρατία, στηρίζοντας μέσα από τον Προϋπολογισμό τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, παράλληλα με τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία.

Πρόεδρε,
Στην εφαρμογή και υλοποίηση της πολιτικής που εξήγγειλες το 2004, 2007 χωρίς παρεκτροπές και πισωγυρίσματα, την πολιτική με την οποία συστρατεύτηκε μαζί σου ο ελληνικός λαός, εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε μαζί σου, δίπλα σου, μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθειά σου.
• Πιστεύουμε ότι Η Ν.Δ. έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, το Λαό της.
• Και ο Λαός της Ν.Δ., έχει και αυτός το δικό του μεγάλο κεφάλαιο, Τον Κώστα Καραμανλή.

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης