Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Ομιλία για την Απεργιακή Κινητοποίηση στις 2 Απριλίου 2009

E-mail

 

Aθήνα, 2.04.2009

 


Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι,

Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Σήμερα, ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν θα πληρώσουμε τα «σπασμένα», των Tραπεζών των Eπιχειρηματιών με τα τεράστια επί χρόνια υπερκέρδη, αλλά και τους κάθε λογής “Golden Boys”.
Την ώρα που οι κυβερνήτες των 20 πιο ισχυρών κρατών του κόσμου αποφασίζουν στο Λονδίνο για τις τύχες του κόσμου, εμείς ενώνουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και ζητάμε:
• κοινωνική δικαιοσύνη,
• κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος
• πραγματική στήριξη των μεσαίων και χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων.
Λέμε «όχι» στις παράλογες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητάμε να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού Κράτους.
Είμαστε απέναντι σε όλους όσοι μετατρέπουν τη διεθνή κρίση σε «άλλοθι» για να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν τα κέρδη τους, μειώνοντας μισθούς, ωράρια, αναιτιολόγητες απολύσεις, διαθεσιμότητες, ατομικές συμβάσεις εργασίας, υποχρεωτικές άδειες, και εκ περιτροπής εργασία.
Ζητάμε από τους επιχειρηματίες να επιδείξουν σήμερα τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους εργαζομένους και την ίδια τη χώρα μας.
Καταδικάζουμε λογικές όπως αυτή του Προέδρου ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος, που μπροστάρης – παράδειγμα για τους υπόλοιπους με ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπό το φόβο της απόλυσης, μειώνει μισθούς και ώρες εργασίας των εργαζομένων του.
Απαιτούμε από τους Τραπεζίτες να δώσουν άμεσα την αναγκαία ρευστότητα στην αγορά για να αντέξει μπροστά στις πιέσεις που θα δεχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την προώθηση περαιτέρω μέτρων για τη στήριξη των μη εχόντων.
Με την διαμόρφωση συνθηκών ικανών για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και την προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς :
• Να σταματήσουν να «χαϊδεύουν αυτιά» με όποιες παραινέσεις και μηνύματα.
• Να επιβάλλουν πρόστιμα,-να τα εισπράξουν, και να εφαρμόσουν όρους κοινωνικής δικαιοσύνης
• Να ενισχυθούν άμεσα οι θεσμοί ελέγχου της αγοράς εργασίας
• Να μπει ένα «φρένο» στην επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, από επιχειρήσεις οι οποίες κέρδη και μόνο κέρδη είχαν επί σειρά ετών.
• Να προχωρήσουν άμεσα στη διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αφού οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν γίνεται να συνεχίζουν να κουβαλούν στις πλάτες τους όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας.
Επιτέλους, πρέπει και κάποιοι άλλοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Και είναι υποχρέωση του Κράτους να βρει ποιοι δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, όταν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί παραπέμπουν σε απολαβές «Κροίσων».
Δεν γίνεται κάποιοι με εμφανή πλουτισμό, να έχουν βίλλες-γιοτ, και να δηλώνουν μικρότερο εισόδημα ακόμη και από αυτό των εργατών και υπαλλήλων τους.
Αποκρύπτοντας τα ατομικά περιουσιακά τους στοιχεία είτε στις επιχειρήσεις είτε στις offshore εταιρίες τους.
Ζητάμε από όλα τα κόμματα να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και να αφήσουν στο περιθώριο μικροκομματικές λογικές.
Η περίοδος που διανύουμε θέλει σύνεση και σοβαρότητα. Από όλους. Την κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τους εργοδοτικούς φορείς, ακόμη και από εμάς τα συνδικάτα.
Απαιτεί συλλογική και καλά συντονισμένη αντίδραση μπροστά σε αυτό τον διεθνή οικονομικό τυφώνα.
Σήμερα, ο ρόλος των συνδικάτων είναι σπουδαίος.
Περίοδοι όπως αυτή που ζούμε μας φέρνουν όλους προ των ευθυνών μας.
Και είμαστε έτοιμοι να προασπιστούμε με κάθε διεκδικητικό μέσο, τα συμφέροντα των πολλών, τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας.

Ας μας ακούσουν καλά όλοι όσοι νομίζουν ότι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Αυτή την περίοδο, τα πολλά λόγια είναι πραγματικά φτώχεια.
• Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
• Δεν θα δεχθούμε καμιά υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας.

Hρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη, όσοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες έβαζαν τόσα χρόνια τα χέρια τους στις δικές μας τσέπες, για να δημιουργήσουν τα υπερκέρδη και οικονομικές αυτοκρατορίες.
Tην κρίση δεν θα δεχτούμε να την πληρώσουν οι Εργαζόμενοι αλλά αποκλειστικά αυτοί που τη δημιούργησαν.

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης