Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 -

Χαιρετισμός Κ. Πουπάκη στην 27η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

E-mail

 

poupakis56 600 375 -1520156876


27η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Χαιρετισμός του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά του διοργανωτές για την πρόσκλησή τους να συμμετάσχω στις εργασίες της Συνδιάσκεψής σας.

 

Δυστυχώς, σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι κοντά σας ώστε να παρακολουθήσω αυτήν την εξαιρετικά εποικοδομητική διαδικασία ακούγοντας δια ζώσης τις σκέψεις σας για τη λειτουργία, τις πολιτικές και την προοπτική του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

 

Έστω και με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, επιθυμώ να δηλώσω την υποστήριξή μου τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος, όσο και στις αξιόλογες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης.

 

Σε μια περίοδο κρίσιμων προκλήσεων με τις επώδυνες δημοσιονομικές εξελίξεις να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ιδέα τροφοδοτώντας τον Ευρωσκεπτικισμό και τις φυγόκεντρες τάσεις, οι δράσεις που ενισχύουν τη διαλεκτική σχέση ενεργών πολιτών και ευρωπαϊκών θεσμών είναι πολύτιμες.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το «ζωτικό χώρο» όπου μπορούμε να διεκδικήσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον μας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτος.

 

Η αρχιτεκτονική, όμως, της Ευρώπης είναι υπό συνεχή διαμόρφωση.

 

Οι ιδέες και οι ανησυχίες σας οφείλουν να καταστούν σε «πρώτη ύλη» για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά δίκαιης, ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης. Η «φωνή» σας μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη για μια Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση με όρους κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης, μακριά από οικονομικούς πατριωτισμούς και τάσεις ηγεμόνευσης. Ο δυναμισμός και ο ενθουσιασμός σας δημιουργούν ισχυρή παρακαταθήκη για την επικράτηση της αλληλεγγύης σε κάθε γωνιά της Ένωσης.

 

Τα θέματα που θα εξετάσετε βρίσκονται στην κορυφή της «ευρωπαϊκής ατζέντας».

 

Η κρίση και οι πολιτικές αντιμετώπισής της έχουν οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών. Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποδυναμώνεται και οι στόχοι της εκτροχιάζονται, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο αμφισβητείται. Η επίτευξη μιας βιώσιμης ισορροπίας ανάμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και την κοινωνική επάρκεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

 

Οι νέοι, το πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας, εγκλωβίζονται στα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και εκτοπίζονται στο κοινωνικό περιθώριο, στερώντας την απαραίτητη «καινοτομία» από την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα.

Η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών είναι μια κορυφαία πρόκληση και το ικανοποιητικό επίπεδο θεσμικής κατοχύρωσής της είναι επιβεβλημένο αφενός να διευρυνθεί και αφετέρου να μεταφραστεί στην πράξη με την καταπολέμηση αθέμιτων, εναρμονισμένων και καταχρηστικών πρακτικών, καθώς και την πάταξη μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και καρτέλ που συντηρούν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

 

Ο στέρεος μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού παραγωγικού μοντέλου περνά μόνο μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών που θα εγγυώνται τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.

 

Η Ευρώπη, άλλωστε, είναι ένα σύνολο ανθρώπων και όχι ένα «άθροισμα αριθμών».

 

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματα και τα ψηφίσματά σας, τα οποία μπορούν μέσα και από εμάς τους Ευρωβουλευτές να μετουσιωθούν σε κοινοβουλευτικό ή νομοθετικό έργο.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης