Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Σεμινάριο ΕΖΑ - Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα

E-mail

Αγαπητοί φίλοι,

Πέρα από τους φιλοξενούμενους και τα μέλη που συμμετέχουν στο Σεμινάριο από το πρωί, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς φίλες και φίλοι για την παρουσία σας στο δεύτερο-πολιτικό σκέλος αυτής της Διημερίδας και να σας καλωσορίσω εκ μέρους όλων των στελεχών της ΔΑΚΕ.

Έχω την τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων, τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Να ξεκινήσω από έναν άνθρωπο που σήμερα μας τιμά όλους με την παρουσία του.

Αναφέρομαι στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Κύριε πρόεδρε είναι ξεχωριστή χαρά για όλους μας που βρίσκεσαι εδώ σήμερα.
Είναι τιμή για τη ΔΑΚΕ, για τα συνδικάτα του Λαϊκού Κόμματος και για εμένα προσωπικά, αφού κάποιοι δεν ξέρουν ότι είμαστε φίλοι από παλιά.
Ταυτόχρονα η παρουσία του Προέδρου Μπροκ, που λόγω δυσμενών συνθηκών θα καθυστερήσει λίγο αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι αγώνες του και η όλη του διαδρομή έχει λειτουργήσει προστατευτικά για τους εργαζομένους.
Γνωρίζουμε ακόμη τα βαθιά και φιλικά του συναισθήματα απέναντι στη χώρας μας και πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι κάθε φορά που ζητήσαμε τη δική του βοήθεια ήταν στο πλάι μας.
Σήμερα έχουμε επίσης τη χαρά να βρίσκονται ανάμεσα μας πολλά και σπουδαία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού και των χριστιανοδημοκρατικών συνδικάτων.

Ο Ευρωβουλευτής BELET που είναι μαζί μας. Η μακρά του πορεία και οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει υπέρ του κόσμου της απασχόλησης αποτελούν για όλους μας τεράστια παρακαταθήκη.

Θεωρώ ότι το αντικείμενο της διημερίδας παρουσιάζει για όλους μας εξαιρετικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι βιώνουμε ημέρες κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αυτή η κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μας διδάσκει πολλά… Mας διδάσκει ότι τον 21ο αιώνα δεν χωράνε δογματισμοί. Δεν υπάρχουν πολιτικά θέσφατα.

Από τα τελευταία γεγονότα με αποκορύφωμα τη «φούσκα» της Lehman Brothers, το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι όσοι τάσσονται: αναφανδόν υπέρ του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος ή του ακραιφνούς κρατισμού, εξετάζουν τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις μέσα από παρωχημένης εποχής λογικές και αντιλήψεις.

Τα γεγονότα «του σήμερα», σε συνάρτηση με τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος πρέπει να μας ωθήσουν όλους στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες θα βασίζονται πάνω σε «χρυσές τομές» με καθαρά κοινωνική στόχευση.

Το «αύριο» πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από το συνδυασμό των προτερημάτων όλων των πολιτικών συστημάτων, έτσι ώστε να μην ξαναγίνουμε στο ίδιο έργο θεατές και απλοί παρατηρητές κρίσεων που δύνανται να συμπαρασύρουν το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στην φτώχεια και στην ανέχεια.

Οι εξελίξεις «του σήμερα» αξιώνουν πολιτικές οι οποίες, αναλόγως της κάθε κατάστασης, θα δίδουν ουσιαστικές λύσεις χωρίς πολιτικά ταμπού.

Μόνο έτσι και ο ρόλος του έθνους - κράτους θα εξακολουθήσει να έχει αξία και η αγορά θα μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα αλλά όχι ασύδοτα.

 

 

Οι επιπτώσεις της Κρίσης στους Έλληνες Εργαζόμενους

Ειδικά στην Ελλάδα, η κρίση μετέτρεψε σε απαραίτητο δεδομένο την ανάγκη λήψης των απαραίτητων οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα χρειάζονται προτάσεις. Και όχι ευχολόγια ή μόνο υψηλοί τόνοι.

Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με πραγματικά προβλήματα.

Η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά ενώ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι κινούνται στην πλειοψηφία τους κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Μέτρα όπως η αύξηση του φόρου καυσίμων, της φορολόγησης ακινήτων ή όταν αναγκάζουμε τον εργαζόμενο να γίνει κυνηγός αποδείξεων φορολογώντας τον δηλαδή κρυφά την επόμενη χρονιά μειώνουν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, δημιουργώντας τους ακόμη και προβλήματα επιβίωσης.

Πρέπει να προωθηθούν πολιτικές οι οποίες να ξεφεύγουν από τη στενή λογική των περισσότερων κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαιτούμε από τις τράπεζες να δώσουν άμεσα την αναγκαία ρευστότητα στην αγορά για να αντέξει μπροστά στις πιέσεις που θα δεχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Δυστυχώς, αν και σαν παράταξη τα λέμε εδώ και χρόνια, σε κάθε ανακοίνωση και τοποθέτηση μας, βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί περιγράφουν με μελανά χρώματα τους μήνες που θα ακολουθήσουν τόσο για την οικονομία μας όσο και για την ελληνική αγορά εργασίας, οι τραπεζίτες εξακολουθούν να τηρούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, μια κοινωνικά εκνευριστική στάση ακαμψίας.

Συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, χωρίς τη στοιχειώδη κοινωνική υπευθυνότητα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενώ θα έπρεπε να δώσουν φτηνό χρήμα για να αντιμετωπιστούν ακρίβεια πληθωρισμός και οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Μαζί με τους τραπεζίτες νομίζω ότι έχει έρθει προ πολλού η ώρα και για τους επιχειρηματίες και δη όσους επαίρονταν ότι κατά τα προηγούμενα έτη παρουσίαζαν υπερκέρδη.

Ήρθε η ώρα και για αυτούς να επιδείξουν σήμερα τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους εργαζομένους και την ίδια τη χώρα μας. Για την Ευρώπη μας.

Το γεγονός ότι στους εργοδότες έχει δοθεί διαχρονικά η ευκαιρία να εφαρμόζουν νόμους οι οποίοι προβλέπουν ευελιξία και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούν ειδικά αυτή την περίοδο, χωρίς στοιχειώδη κοινωνική ευθύνη αγνοώντας τις κοινωνικές συνέπειες.

Οι πολιτικές τις οποίες προωθεί η Πολιτεία θα πρέπει και να εφαρμοστούν άμεσα και να ενισχυθούν μέσα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς.

Η μέχρι σήμερα ακατάσχετη κινδυνολογία και ο καλλιεργούμενος από τους εργοδότες φόβος, μόνο κακές υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Χωρίς λαϊκισμούς, σκοπιμότητες κα κραυγές, απέναντι σε ένα εθνικό ζήτημα, όπως αυτό της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο ρόλος των συνδικάτων

Μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει ταμπουρωμένο πίσω από σκεπτικά της προηγούμενης 20ετίας.
Πρέπει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, με στόχο οι όποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία να έχουν στο σκεπτικό τους:

Τη διατήρηση και θωράκιση των συλλογικών συμβάσεων
Την υιοθέτηση και τήρηση κανόνων – κοινά αποδεκτών,
Την ασφάλεια του περιβάλλοντος απασχόλησης,
Την καθιέρωση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης.

 


Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βγει μπροστά επιθετικά κοιτώντας μπροστά από τις εξελίξεις, ώστε όχι μόνο να αποτελέσει ανάχωμα, αλλά να διαπραγματευθεί με τους δικούς του όρους υπέρ του κόσμου της απασχόλησης καθώς και όσων βρίσκονται παρά τη θέληση τους εκτός αγοράς εργασίας.

Η ΔΑΚΕ

Στη ΔΑΚΕ όλοι μαζί, με μοναδική μας δέσμευση το συμφέρον των εργαζομένων που εκπροσωπούμε και της κοινωνίας γενικότερα, συνεχίζουμε μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, κέντρα εξουσίας και σκοπιμότητες, χωρίς παρωπίδες, με υπεύθυνες ιδέες, θέσεις και διεκδικητικούς στόχους.

Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να προχωρά ελεύθερο και ακηδεμόνευτο.
Οφείλει να διεκδικεί αλλά και να συνεργάζεται, να εκφράζει τα δικαιώματα εκείνων που εκπροσωπεί αλλά και να μην ξεχνά πως τα προβλήματα αλλά και οι λύσεις τους δεν έχουν χρώμα.

Υπηρετούμε την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα στα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα, συνθετικά, διευρύνοντας τις κοινωνικές μας συμμαχίες ώστε από καλύτερες και στερεότερες θέσεις να εκπληρώσουμε τον κοινό στόχο, που είναι το συμφέρον του τόπου και τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης