Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Η Εσωτερική αγορά και η επέκτασή της στα Βαλκάνια, Προοπτική-Προβληματισμοί

E-mail

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ στην ΑΘΗΝΑ (Ξενοδ-CARAVEL 5/6/2010) στο πλαίσιο του 8ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Η Εσωτερική αγορά και η επέκτασή της στα Βαλκάνια, Προοπτική-Προβληματισμοί

Εισήγηση: Ευρωβουλευτού κ. ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΠΑΚΗ

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Συνάδελφοι, Κύριες και κύριοι………….,
Η αλήθεια είναι ότι το θέμα που μου ανατέθηκε από την οργανωτική επιτροπή να εισηγηθώ,
• αυτό της εσωτερικής αγοράς, μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα,
• αλλά θα ήταν πιστεύω πολύ πιο χρήσιμο, αν να μου είχε ζητηθεί και λόγω τομέα αρμοδιότητας, και λόγω προελεύσεως, αλλά και λόγω σημερινών συνθηκών, να σχολιάσω για την θέση του έλληνα πολίτη, με τα σημερινά δεδομένα μέσα στη Ελληνική κοινωνία αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Του έλληνα εργαζόμενου, συνταξιούχου, ανέργου, καταναλωτή, επιχειρηματία, που σήμερα αυτή μάλιστα τη στιγμή-διαδηλώνει με την οικογένειά του στο κέντρο της Αθήνας-είμαι υποχρεωμένος να το επισημάνω πριν πάω και εγώ εκεί. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της, με τα συγκεκριμένα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα-και λέω άδικα γιατί μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν, αλλά όχι και :
• να οδηγούν σε κατά 30-40% μείωση των εισοδημάτων και περιουσιών,
• να μειώνουν την κατανάλωση βάζοντας λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις,
• να μηδενίζουν την ανάπτυξη οδηγώντας σε μακροχρόνια ύφεση,
• να αυξάνουν τους δείκτες ανεργίας σε δυσθεόρατα επίπεδα……

Κρύβοντας την αλήθεια μέσα από εκ των υστέρων επικοινωνιακά τερτίπια-περί δήθεν αγωνιστικότητας και διαπραγμάτευσης, όταν όλα η ίδια η Κυβέρνηση τα έχει υπογράψει με το μνημόνιο, ψηφίσει-νομοθετήσει στην Ελλάδα:
• πλήττοντας τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
• ανατρέποντας όλα τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα των τελευταίων 60 χρόνων,
• φέρνοντας σε απόγνωση όλους τους έλληνες, ιδιαίτερα τους νέους μας με μισθούς και συντάξεις που θα αντιστοιχούν σύντομα σε ένα απλό επίδομα φτώχειας.

Τώρα και δυο λόγια για την Εσωτερική αγορά………..
Σήμερα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο-της βαθύτερης κρίσης, και οικονομικής ύφεσης της Ευρώπης, και ακόμα περισσότερο στη Ελλάδα πρωτοφανή για τη σύγχρονη ιστορία της :
• όπου πέρα από τους πολίτες όπως προανέφερα
• δέχονται σοβαρότατους κλυδωνισμούς οι επενδύσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις,
η δυναμική της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, αλλά και η επέκτασή της στα Βαλκάνια πιστεύω ότι όχι μόνο είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά μπορώ να πω ότι μπορεί να αποτελεί για την Ευρώπη τον πυρήνα της όλης προσπάθειας της.

Γιατί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών , κεφαλαίου χωρίς δασμούς και αλλά εμπόδια, δίνει το δικαίωμα :
• τόσο στους πολίτες να ζουν και να εργάζονται σε άλλη χώρα της ΕΕ, έχοντας πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη επιλογή από προϊόντα και υπηρεσίες, ποιότητας και σε χαμηλότερες τιμές
• όσο και στις επιχειρήσεις, για δραστηριοποίηση σε μια εγχώρια αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, βασισμένη σε κράτος δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, πράγμα που φάνηκε μετά την ολοκλήρωση της το 1992, όταν δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά για τους παραγωγούς της ΕΕ. Όπου οι ξένες άμεσες επενδύσεις 15λασιαστηκαν, το ενδοευρωπαικο εμπόριο αυξήθηκε κατά 1/3, προσθέτοντας 1,8% στο ΑΕΠ της ΕΕ, δημιουργώντας 2,5 εκ., θέσεις εργασίας.
Καλύπτοντας πολλούς τομείς στους οποίους είτε ισχύει ήδη, είτε συνεχίζει να παράγεται κοινοτική νομοθεσία, όπως η προστασία του καταναλωτή, η ανταγωνιστικότητα, η βιομηχανία, η έρευνα, εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία ,περιβάλλον, μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες & τόσοι άλλοι.

Μέσα σε αυτά και η νέα αγορά των Βαλκανίων. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε τροχιά ένταξης, και έχουν αρχίσει να ευθυγραμμίζουν πλέον την νομοθεσία τους με το κεκτημένο της εσωτερικής αγοράς, συμμετέχοντας πλέον σε αυτήν, σήμερα είναι πρόκληση για την Ευρώπη, για την Ελλάδα μάλιστα ιδιαίτερα στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε,- και με δεδομένους τους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, σαν μια δυναμική αγορά με σημαντικές ευκαιρίες. Ακόμα περισσότερο που η Χώρα μας σαν μέλος της ΕΕ, αντιπροσωπεύει για τις χώρες αυτές έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο, που μπορεί να συμβάλει θετικά στο μετασχηματισμό της οικονομιας της αγοράς, για μια αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία.

Μια αγορά πολλών εκατομμυρίων καταναλωτών που λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες και χωρίς φραγμούς, αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος :
• Για οικονομική διείσδυση της Ελλάδας,
• για έντονη επενδυτική δραστηριότητα που ήδη ξεπερνάει τα 10 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια,
• κατατάσσοντας ήδη τις Ελληνικές επιχειρήσεις στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων επενδυτων στα Βαλκάνια.

Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων ;
• που το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων τους κατευθύνεται κύρια στην διεθνή αγορά-παρά στην εγχώρια ,
• εντείνοντας την εξαγωγική τους δραστηριότητα-προσπαθώντας να εξισορροπήσουν με αυτό τον τρόπο την περιορισμένη δυναμική της ελληνικής εσωτερικής αγοράς τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω συνθηκών.
Και από αυτές τις εξαγωγές, το 52% κατευθύνεται στην Ευρώπη, και το 18% στις βαλκανικές χώρες.

Είναι όμως απαραίτητα αναγκαίο να ξεπεραστούν εξ αιτίας της οικονομικής κυρίως ύφεσης τα προβλήματα που θέλουν την εσωτερική αγορά κατακερματισμένη, και χωρίς εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, λειτουργώντας έτσι σε βάρος των πολιτών-καταναλωτών.
Γι αυτό και στο διάστημα αυτό, στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξετάζεται ο επαναπροσδιορισμός της εσωτερικής αγοράς-σε συνάρτηση με τη νέα στρατηγική της Ευρώπης για το 2020,
για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για να βγει η ΕΕ πιο γρήγορα από την ύφεση, με ουσιαστική σύγκλιση σε όλα τα επίπεδα..

Και εμείς στην Ελλάδα οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και την ίδια την επιβίωση μας, ότι μέρος της προσδοκούμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στις ξένες αγορές.
Γι αυτό, και χωρίς περιθώρια αδράνειας θα πρέπει να δράσουμε συγκροτημένα, αποφασιστικά και οργανωμένα για να επανατοποθετηθούμε με αξιώσεις στο διεθνές περιβάλλον….
Σήμερα λέξεις Κλειδιά για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελούν, οι
Αυτοπεποίθηση, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης