Κώστας Πουπάκης

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 -

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τη ΔΑΚΕ

E-mail Εκτύπωση

  Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευρωβουλευτή και Προέδρου ΔΑΚΕ-ΙΤ
Κώστα Πουπάκη στον Τύπο της Κυριακής (15/11/2009).

ΘΕΜΑ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΑΚΕ

Όσα στελέχη παίρνουν δημόσια θέση δεν εκφράζουν κανέναν παρά μόνο τον εαυτό τους
Την Ανοιξη θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και στη ΔΑΚΕ
Τα ηνία θα περάσουν στους νεότερους

 

«Οι δακίτες θα ψηφίσουν ελεύθερα» τονίζει μέσα από τη συνέντευξη του στον «Τύπο της Κυριακής» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Κώστας Πουπάκης. Ο κ. Πουπάκης επισημαίνει ότι στα μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης της οποίας ηγείται δεν επιβάλλονται κατευθυντήριες γραμμές και ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις συγκεκριμένων δακιτών οι οποίοι πήραν δημόσια θέση δεν εκπροσωπούν κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Πουπάκης γνωστοποιεί ότι την Άνοιξη θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και στη ΔΑΚΕ και επισημαίνει ότι είναι χρέος των στελεχών της γενιάς του αφήσουν τα ηνία στους νεότερους. Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πουπάκη στον «ΤτΚ» ακολουθεί στη συνέχεια.

Ερ.: Συμμετέχετε ενεργά στις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι το δίλλημα είναι ένα και είναι απλό: Αντώνης ή Ντόρα;

Απ.: Για εμάς στη ΔΑΚΕ όλα κρίνονται από το στοίχημα το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε στη ΝΔ και το οποίο έχει να κάνει με την ευθύνη που έχουμε όλοι μπροστά στην απαίτηση της κοινωνίας για ανασυγκρότηση και επιστροφή σε μια νέα, δυναμική πορεία. Είναι και στα δικά μας χέρια να συμβάλουμε με την προσέλκυση στην ψηφοφορία όσο το δυνατό περισσότερων μελών από τον εργασιακό χώρο, την παρέα και τη γειτονιά μας. Να φέρουμε πίσω αυτούς που γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, μαζί και με νέους που θέλουν να συστρατευτούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, ψηφίζοντας ελευθέρα.
Είναι μια ευκαιρία να βάλουμε πάνω από τα άτομα, το συλλογικό συμφέρον και να λειτουργήσουμε ενωτικά στηρίζοντας το νέο πρόεδρο, όποιος κι αν είναι αυτός, όπως ξεκάθαρα τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος της ΔΑΚΕ στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου;

Απ.: Η ΔΑΚΕ λειτουργεί δημοκρατικά. Στα στελέχη της κανένας δεν επιβάλει τι θα πράξουν. Και θέλω αυτό να το τονίσω επειδή τις τελευταίες ημέρες, κάποια μέλη της ΔΑΚΕ -με την κομματική τους ιδιότητα- στήριξαν δημόσια με την υπογραφή τους συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Σαν πρόσωπα καλά έκαναν…
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εκπροσωπούν κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Δεν μπορούν και δεν δικαιούνται να ερμηνεύουν ούτε τη ΔΑΚΕ, ούτε τα στελέχη της. Και θα ζητούσα από όλους να μην εκμεταλλευτούν τη ΔΑΚΕ για οποιοδήποτε λόγο.
Οι Δακίτες θα ψηφίσουν ελευθέρα. Αυτό άλλωστε διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ομόφωνα η ΔΑΚΕ, θεωρώντας την όποια υπόδειξη, προσβολή στην προσωπικότητα και την κρίση του κάθε Δακίτη, αφού μπορεί από μόνος του να αποφασίσει, ποιες πολιτικές είναι σύμφωνες με τα κοινωνικά αιτήματα και τις αγωνίες της ΔΑΚΕ, ποιοι μπορούν να τις υλοποιήσουν κερδίζοντας την κυβερνητική εξουσία και ποιοι τόσα χρόνια ήταν δίπλα στην παράταξη και τα προβλήματά μας.


Ερ.: Θεωρείτε ότι ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία είναι μακρύς και ανηφορικός;

Απ.: Η ΝΔ μπορεί να επανέλθει στην κυβέρνηση σύντομα, εάν η διαδικασία εκλογής προέδρου δεν δημιουργήσει πόλωση και διχασμό στη βάση. Στη ΔΑΚΕ τα προβλήματα της πόλωσης τα αντιμετωπίσαμε έντονα μετά το 1995, όταν ακόμη και στη ΓΣΕΕ εμφανιζόμασταν με διπλά ψηφοδέλτια! Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να επουλώσουμε τις πληγές και από το 2004 και μετά να λειτουργήσουμε με βάση το συλλογικό συμφέρον.
Η ΝΔ θα επανέλθει στην εξουσία αν καταφέρει να επιστρέψει πίσω ο «δικός της κόσμος» που πικράθηκε από τις «κλειστές πόρτες», τις αλαζονικές συμπεριφορές, τα «γκολντεν μποις» που τοποθετούνταν από διάφορα υπουργικά γραφεία, τους διάφορους «αλεξιπτωτιστές» και τους «πλατινένιους» μάνατζερ τύπου Γκαργκάνα, Αράπογλου και Αθανασόπουλου που διαχειρίστηκαν χωρίς κοινωνική ευαισθησία την εξουσία και κυριάρχησαν.
Η ΝΔ θα επιστρέψει στην εξουσία αν διευρυνθεί τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το κέντρο, ανοίγοντας τις πόρτες σε όλη την κοινωνία. Με ένα κοινωνικό πρόσωπο που θα ακουμπάει το σύνολο της κοινωνίας, την καθημερινότητα του πολίτη και τις πραγματικές του ανάγκες, που αγνοήσαμε. Διευκρινίζω σε αυτό το σημείο ότι όταν λέω και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, δεν εννοώ φυσικά την επικέντρωση αποκλειστικά στο λεγόμενο στο παρελθόν «μεσαίο χώρο», που απετέλεσε και σημείο τριβής της ΔΑΚΕ με το κόμμα.
Η ΝΔ θα επανέλθει γρήγορα αφού το ΠΑΣΟΚ παραπλάνησε την κοινωνία με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τάζοντας τα πάντα στους πάντες. Η κοινωνία ήδη έχει αντιληφθεί τον εμπαιγμό και η πολιτική του Κώστα Καραμανλή δικαιώνεται πλήρως.

Ερ.: Πέρα από τη διαδοχή στη ΝΔ, πολλοί έχουν αρχίσει να βλέπουν και την επόμενη μέρα στη ΔΑΚΕ. Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την παράταξη σας;

Απ.: Η ΔΑΚΕ βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2004 και μετά. Μην ξεχνάμε ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ κέρδισε τα μεγαλύτερα ποσοστά και βρέθηκε, με την άνοδο της, στο υψηλότερο επίπεδο δύναμης από την ίδρυσή της. Αυτό οφείλεται συνολικά σε όλους μας. Οφείλεται σε μια ομάδα στελεχών της ΔΑΚΕ που δουλέψαμε μαζί ξεπερνώντας τις γκρίνιες, την εσωστρέφεια, τα διασπαστικά ψηφοδέλτια διάσπαρτων φιλελεύθερων δυνάμεων που υπήρχαν και στο τριτοβάθμιο ακόμα όργανο, άλλοτε με δεύτερο ψηφοδέλτιο ΔΑΚΕ (Καραμπίνης, ΟΤΕ), άλλοτε με κινήσεις σωματείων τραπεζών κ.λπ. μέχρι και το 2004 όπου η ΔΑΚΕ ήταν μόλις 3η δύναμη στη ΓΣΕΕ και φέρνοντας τελικά την ηρεμία, την ενότητα και την προοπτική.
Φυσικά, η γενιά που πέτυχε αυτό το στόχο κλείνει τον κύκλο της. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τακτικά συνέδρια της ΓΣΕΕ και της ΔΑΚΕ, την επόμενη Άνοιξη που πάντα συνδυάζονται αφού η παράταξή μας λειτουργεί στα πλαίσια των συνδικαλιστικών οργάνων και παράλληλα με αυτά σε όλα της τα επίπεδα, πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο. Συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν μετά από όλη την απαιτούμενη προσυνεδριακή διαδικασία, με Περιφερειακές συνελεύσεις, τόσο όσον αφορά το καταστατικό μας, όσο και την επικαιροποίηση των ιδεολογικών θέσεων μας σύμφωνα με την σημερινή μας εποχή.
Και ορισμένοι (όπως εγώ που με τίμησε ο Κώστας Καραμανλής τοποθετώντας με στο ευρωψηφοδέλτιο και για το λόγο αυτό παραιτήθηκα από την γραμματεία της ΓΣΕΕ) θα πρέπει να δώσουμε θέση στους νεότερους. Εγώ, αν και παραμένω συνδικαλιστικά ενεργός, αναπληρώνομαι ήδη στην προεδρεία της ΔΑΚΕ λόγω της απουσίας στο εξωτερικό από το αρχαιότερο μέλος της παράταξης, όπως προβλέπει το καταστατικό, μέχρι το συνέδριo. Στην ίδια θέση βρίσκονται και άλλα μέλη της ΔΑΚΕ. Υπάρχουν στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί, άλλοι που βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, άλλοι που επέλεξαν να ασκήσουν κυβερνητικό έργο - διοριζόμενοι σε κυβερνητικές θέσεις, καθώς και όσοι ουσιαστικά αποχώρησαν οικειοθελώς επιλέγοντας την επαγγελματική καριέρα. Όλοι εμείς θα πρέπει να δώσουμε τα ηνία στους νεότερους για να κρατήσουν ψηλά την παράταξη.

Ερ.: Λύστε μου μια απορία. Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έδωσε «ακριβές» υποσχέσεις. Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση τους με δεδομένους τους όρους που θέτει η ΕΕ;

Απ.: Προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» ενώ γνώριζαν ότι οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι ελάχιστες. Δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος πλέον δεν συγχωρεί. Και αυτή την αλαζονεία που ήδη δείχνουν διώχνοντας stage και συμβασιούχους, καταργώντας νόμους που βρίσκονται σε ισχύ και διαχωρίζοντας τους πολίτες σε «μπλε» και «πράσινους», θα γυρίσει σύντομα μπούμερανγκ στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι όσα έγιναν από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 έχουν ξεχαστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας;

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης