Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Συνέντευξη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

E-mail Εκτύπωση

1) Την Πέμπτη ψηφίστηκε το πλέον επώδυνο, από κοινωνικής άποψης, ασφαλιστικό νομοσχέδιο των τελευταίων 70 ετών, προκαλώντας παράλληλα σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Ποιο είναι πλέον το «σήμερα» αλλά και το «αύριο» το οποίο διαμορφώνεται για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους;

Συμφωνώ με το πρωτοσέλιδο που είχατε στην εφημερίδα σας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, την περασμένη Πέμπτη. Δυστυχώς, αυτή η ημέρα πραγματικά θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας σαν η «Μεγάλη Πέμπτη» για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, για εργαζόμενους, συνταξιούχους και όλη την κοινωνία.
Τόσο το σήμερα όσο –ακόμη περισσότερο- το αύριο μπορούν να περιγραφούν πλέον μόνο με μελανά χρώματα. Οι συντάξεις θα μειωθούν δραματικά με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να γίνονται «ασανσέρ» ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού και των ταμείων. Το ασφαλιστικό σύστημα θα λειτουργήσει με όρους λογιστηρίου και όχι με βάση τις κοινωνικές απαιτήσεις και ανάγκες, αν έχει φυσικά και γεμάτα ταμεία. Αν δεν έχει να πληρώσει, τότε οι συντάξεις θα κόβονται.
Θεωρώ ότι οι νέοι και οι εργαζόμενοι προχωρημένης ηλικίας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο μάτι του κυκλώνα των ασφαλιστικών και εργασιακών περιστολών και γενικότερων αλλαγών. Η κυβέρνηση θέτοντας εαυτήν πάνω από νόμους και Σύνταγμα, καταργεί στην πράξη την ΕΓΣΣΕ και εξαναγκάζει στη φτώχεια το σύνολο των εργαζομένων και τις οικογένειές τους.

2) Ως ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεστε από την κοινωνία και όχι από κάποιο «τζάκι», θεωρείτε ότι η αντίδραση και η πίεση την οποία άσκησαν τα συνδικάτα, με προεξέχουσα τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων, απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης ήταν οι ενδεδειγμένες;

Ήμουν, είμαι και θα είμαι για πάντα στο πλευρό καταρχήν της κοινωνίας, των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των συνδικάτων. Πολλοί κατηγορούν το συνδικαλισμό, και δικαιολογημένα ίσως ορισμένες μόνο φορές λόγω των χρόνιων παθογενειών, τις περισσότερες όμως φορές χρησιμοποιούν οικτρά ψεύδη και αβάσιμες πληροφορίες, εξυπηρετώντας διάφορα κέντρα που τους συμφέρει να μην υπάρχει η φωνή των εργαζομένων. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση η αλήθεια είναι μια: δυστυχώς, στη μεγαλύτερη «μάχη» της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τα συνδικάτα και σαφώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας υποκύπτοντας σε κυβερνητικές πιέσεις. Δεν φαίνεται περίεργο σε όλους ότι ούτε σε μια αφίσα της ΓΣΕΕ δεν υπάρχει κάτι που να λέει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

3) Θεωρείτε ότι υπήρχε ή υφίσταται ακόμη δυνατότητα διαφυγής από τα μέτρα – «γκιλοτίνα» στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα;

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορούσε να είχε εξαρχής χειριστεί εντελώς διαφορετικά το ζήτημα. Είναι βέβαιο για εμένα ότι η προσφυγή στο μηχανισμό της τρόικας με το ΔΝΤ ήταν απόφαση Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή. Για το λόγο αυτό και υπήρξε αυτή η εγκληματική καθυστέρηση.
Εκτιμώ, όμως, παράλληλα ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει. Το μνημόνιο λειτουργεί «εξοντωτικά» για την ελληνική κοινωνία ενώ δεν διασφαλίζει σταθερή οικονομική πορεία για τη χώρα. Το αντίθετο μάλιστα… Τα χειρότερα για την οικονομία δεν έχουν αποφευχθεί, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ήδη στενάζουν, ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να αναγκαστούν και σε νέες, ακόμη μεγαλύτερες, μειώσεις των εισοδημάτων τους. Μπροστά σε αυτό το μέλλον, οφείλουμε όλοι να δώσουμε τη μάχη για να ξεφύγουμε από τους όρους του μνημονίου, να βγούμε έξω από αυτό-με εναλλακτική πρόταση εξουσίας και άσκησης οικονομικής πολιτικής που ήδη κατατέθηκε υπεύθυνα από τη ΝΔ, για να μπει η Ελλάδα ξανά σε μια πορεία ανάπτυξης – που είναι η μοναδική διέξοδος για τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

4) Είσαστε ένα πρόσωπο με καθαρά πολιτικό ρόλο πλέον. Πέραν των συνδικάτων, πως σας φάνηκε ο τρόπος με τον οποίο ασκούν αντιπολίτευση τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, πλην του κυβερνώντος;

Θα σας απαντήσω με βάση αυτά που ακούω από όλο τον κόσμο. Από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και κυρίως του κυβερνώντος, που έπεσαν θύματα ανυπόστατων και λαϊκίστικων προεκλογικών υποσχέσεων και δηλώσεων, για να δουν την άλλη μέρα να εφαρμόζονται στην πράξη ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα και να καταλύεται το κοινωνικό κράτος. Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς δημοσκοπήσεις για να δει ότι οι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι άκρως απογοητευμένοι συνολικά από τα κόμματα. Και αυτό, επιτέλους, θα πρέπει να το δούμε όλοι μας και ας το συνειδητοποιήσουμε καλά. Το πολιτικό σύστημα αν δεν αλλάξει ουσιαστικά και άμεσα θα είναι αδύναμο να ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως ακριβώς συνέβη και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ.

5) Να γίνω πιο συγκεκριμένος… Πώς κρίνετε την πορεία της ΝΔ από την εκλογή από του νέου προέδρου μέχρι σήμερα;

Πάντα έλεγα αυτά που πίστευα και έτσι θα συνεχίσω να κάνω. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ένα από τα στελέχη της παράταξης που θέλουν μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, με κοινωνικά φιλελεύθερο πρόσωπο και σύγχρονο – υπεύθυνο λόγο, που όχι μόνο να ακούει πραγματικά τις ανάγκες του κόσμου, αλλά και άμεσα να ανταποκρίνεται σε αυτές.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ακόμη στην αρχή μιας μεγάλης πορείας να ξαναχτίσει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης που μέχρι σήμερα έχουν κλονιστεί. Να υπερβεί την καχυποψία και να αρθρώσει όχι πλέον εξαγγελίες, αλλά αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νεοδημοκράτες παρακολουθούν, αξιολογούν και κρίνουν αυστηρά βάσει αποτελέσματος. Αυτό αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος.
Προσωπικά, αυτό που ακράδαντα πιστεύω είναι η ανάγκη να προχωρήσει η ΝΔ μέσα σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας, χωρίς αποκλεισμούς γιατί κανένα δυναμικό στέλεχος δεν μπορεί να περισσεύει από μια παράταξη που θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστεί. Χώρος και ρόλος πρέπει να υπάρχει για όλους, όσους θέλουν και μπορούν πραγματικά να προσφέρουν.

6) Επί των ημερών σας, από το 2001 και μετά, η ΔΑΚΕ ξέφυγε από τον κύκλο της εσωστρέφειας και γιγαντώθηκε. Σήμερα, μπορεί να παραμένετε τυπικά επικεφαλής της παράταξης αλλά έχετε αφήσει στα στελέχη που ακολουθούν τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Οι δακίτες ενδέχεται ακόμη και αυτή την εβδομάδα να κληθούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με τη σύναψη μιας νέας ΕΓΣΣΕ η οποία θα «παγώνει» τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα για 3 χρόνια. Ποια στάση θεωρείτε ότι πρέπει να ακολουθήσουν;

Να δηλώσω καταρχήν και μέσω του «Ελεύθερου Τύπου» ότι η παρουσία μου στο τιμόνι της ΔΑΚΕ τους τελευταίους μήνες ήταν τυπική αλλά υποχρεωτική αφού βάσει του κανονισμού λειτουργίας ο πρόεδρος εκλέγεται αποκλειστικά από τακτικό συνέδριο. Αλλά και αυτός ο κύκλος της τυπικής παρουσίας μου ήδη κλείνει, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μου, τόσο προς την παράταξη με τη διενέργεια των συνδικαλιστικών εκλογών στη ΓΣΕΕ, την διατήρηση των δυνάμεών της σε Προεδρείο-Εκτελεστική μέσα από αντίξοες μάλιστα συνθήκες, την μεγάλη της ανανέωση-που ίσως να υπήρχαν δυνατότητες και για ευρύτερη, όσο και προς το κόμμα της ΝΔ με τη δυναμική παρουσία των δακιτών στο συνέδριο της. Μαζί με μένα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος και μιας σειράς στελεχών - πρωταγωνιστών, που δώσαμε μαζί τη μάχη της καταξίωσης της ΔΑΚΕ στην κοινωνία, που είτε αποχώρησαν από την ενεργό δράση, είτε επέλεξαν να καταλάβουν επαγγελματικές, πολιτικές κυβερνητικές, ή και κομματικές θέσεις.
Σήμερα, πλέον, η ΔΑΚΕ-ΙΤ με ένα ισχυρό προεδρείο από τα μέλη της ΓΣΕΕ και τους επικεφαλείς των μεγάλων Ομοσπονδιών συνεχίζει ήδη με επιτυχία τους αγώνες που ξεκινήσαμε όλοι μαζί πριν από περίπου 10 χρόνια. Ευελπιστώ ότι στην προσπάθεια αυτή αναδιοργάνωσης, τα νέα στελέχη θα δραστηριοποιηθούν μέσα σε κλίμα ενότητας, μακριά από κάθε είδους εσωστρέφειας που το τελευταίο χρονικό διάστημα-της αποχώρησής μου έδειξε να κάνει την εμφάνιση της. Γι αυτό σημαντικός στόχος της νέας ηγετικής ομάδας θα πρέπει να είναι και-η απαίτηση- να αφήσουν όλοι τη ΔΑΚΕ να προχωρήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς οποιεσδήποτε προσπάθειες ποδηγέτησης ή καθοδήγησης πράγμα που τόνισα και στο συνέδριο της ΝΔ λέγοντας προς κάθε κατεύθυνση "κάτω από τα χέρια από τη ΔΑΚΕ". Δεσμευόμενος φυσικά, ότι σε μια αντίθετη εξέλιξη, από όπου και αν βρίσκομαι-για την ιστορία και μόνο της ΔΑΚΕ-δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνω αδιάφορος.
Όσον αφορά τέλος την απόφαση που θα λάβουν οι δακίτες σε σχέση με την υπογραφή ή μη από την πλευρά τους μιας ενδεχόμενης ΕΓΣΣΕ που θα «παγώνει» τους μισθούς, ένα μόνο έχω να πω: να λειτουργήσουν με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον των εργαζομένων που εκπροσωπούν, χωρίς συμβιβασμούς που λειτουργούν σε βάρος των απασχολουμένων, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και όχι μιας τυπικής διαδικασίας αναζήτησης συνενόχων από την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που η ίδια έχει λάβει.

7) Πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, πέρυσι, είχατε ταχθεί και εσείς, μαζί με την πλειοψηφία των στελεχών της ΔΑΚΕ, υπέρ της υποψηφιότητας Μπακογιάννη. Πως κρίνετε τη στάση της κ. Μπακογιάννη τόσο σε σχέση με το μνημόνιο όσο και με το ασφαλιστικό.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι όλα τα στελέχη της ΔΑΚΕ που ανήκουν στη ΝΔ έχουν στηρίξει τις προσπάθειες της ΝΔ στην πρώτη μάλιστα γραμμή του αγώνα, όπως ακριβώς έχουν σταθεί θεσμικά δίπλα σε όλες συνολικά τις προηγούμενες ηγεσίες της.. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι η ΔΑΚΕ ιδρύθηκε επί Κ. Μητσοτάκη, στηρίχθηκε επί Μ. Έβερτ, γιγαντώθηκε και καταξιώθηκε επί Κ. Καραμανλή. Με το νέο πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά, όσο βρισκόμουν στο τιμόνι της ΔΑΚΕ είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία που πήγαζε και από το ότι μας εξέφραζαν και συμφωνούσαμε απόλυτα με τις θέσεις που παρουσίαζε, θέσεις κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματα της. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες του ίδιου αλλά και του κόμματος να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως ακριβώς πιστεύω και ότι τα στελέχη της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα θα πρέπει να έχουν από το κόμμα ανάλογη με τους αγώνες τους αντιμετώπιση, χωρίς αποκλεισμούς από τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες του κόμματος.
Όσον αφορά το θέμα του μνημονίου διαφωνώ απόλυτα με τη θέση της κυρίας Μπακογιάννη που αναφέρατε, δεδομένου ότι η ψήφιση αυτών των μέτρων, αντισυνταγματικών μάλιστα ορισμένων, χωρίς την εκ των προτέρων θέσπιση προϋποθέσεων προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων είναι καταστροφική για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι δεδομένο ότι τα οικονομικά ενός Κράτους διαδραματίζουν καθοριστικής σημασίας ρόλο στην πορεία ενός έθνους, ενός λαού, όμως η πολιτική δεν διαμορφώνεται μόνο με χρηματοοικονομικούς όρους.

8) Ποια είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία σας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Βλέποντας μάλιστα ότι έχετε μια καθημερινή παρουσία με ερωτήσεις, τροπολογίες, παρεμβάσεις που αφορούν και την Ελληνική καθημερινότητα.

Από τη θητεία μου μέχρι στιγμής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω διαπιστώσει ότι ο ευρωβουλευτής μπορεί να είναι και χρήσιμος και ωφέλιμος και για τον τόπο του. Η ενασχόληση μου με τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για θέματα Απασχόλησης-Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς-Προστασίας Καταναλωτών, μου δίνει τη δυνατότητα πέρα από το Κοινοβουλευτικό έργο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην ελληνική καθημερινότητα, να παρεμβαίνω-και θα συνεχίσω να το κάνω- με την προώθηση μιας σειράς ζητημάτων για τους Έλληνες πολίτες. Ιδιαίτερα μάλιστα και λόγω αρμοδιότητας, για όλα τα ζητήματα του κόσμου της εργασίας και των καταναλωτών-πολιτών, τα οποία βρίσκονται και στο κέντρο των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων.
Από την πρώτη μάλιστα ημέρα που βρέθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό είχα σαν κύριο στόχο. Να συνεχίσω και από τη νέα θέση μου να προσπαθώ για τα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών, δικαιώνοντας όλους αυτούς που με ψήφισαν μετά και από την τιμητική πρόταση-στο πρόσωπό μου, από τον προηγούμενο Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή.
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης