Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα σήμερα

E-mail Εκτύπωση

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα σήμερα
Το πλήρες κείμενο του άρθρου-παρέμβαση του Κ. Πουπάκη στην εφημερίδα Παρασκευή+13

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι ένας κορυφαίος θεσμός, που κατοχυρώθηκε μέσα από πολύχρονους, μαζικούς και σκληρούς αγώνες του κόσμου της εργασίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε μεγάλες κοινωνικές νίκες, εργασιακές κατακτήσεις, στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σήμερα, όμως, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή. Οι τελευταίες εξελίξεις με την παραίτηση της ΔΑΚΕ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, καθώς και ο άλλος δρόμος που έχει επιλέξει το ΠΑΜΕ δείχνουν ότι διέρχεται τη χειρότερή του περίοδο από τη Μεταπολίτευση και μετά, με τις παρατάξεις να κινδυνεύουν να μετατραπούν από δυναμικοί συνδιαμορφωτές των εξελίξεων σε αδιάφορα κινήματα διαμαρτυρίας.

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως πέρα από τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε την αδυναμία του Συνδικαλιστικού Κινήματος, σε αυτή τη φάση, να απεγκλωβιστεί, δηλαδή, από κομματικές εξαρτήσεις και επιρροές, προκειμένου ενωμένο να αντισταθεί αποτελεσματικά, να διεκδικήσει δυναμικά, να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, που καταστρατηγούνται στην πράξη από την κυβέρνηση και μερίδα των εργοδοτών.

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή μιας από τις ευνοϊκότερες για τους εργαζόμενους, αν όχι της ευνοϊκότερης, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Ευρώπη, η ΓΣΕΕ καλείται διχασμένη, με την πλάτη στο τοίχο, και συμμετέχοντας σε προσχηματικούς διαλόγους να νομιμοποιήσει ρυθμίσεις, που καταλύουν τις κλαδικές συμβάσεις, καταπατούν θεσμικά δικαιώματα, συρρικνώνουν την εργασιακή προστασία και μετατρέπουν τον ΟΜΕΔ από καταφύγιο των εργαζομένων σε εργοδοτικό εργαλείο εξόντωσής τους. Ρυθμίσεις που αν τελικά υιοθετηθούν θα ακυρώσουν το ρόλο και το λόγο ύπαρξης του Συνδικαλιστικού Κινήματος .

Η παρούσα κατάσταση είναι κυρίως αποτέλεσμα μιας ανακόλουθης πολιτικής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αυξομειώνει τη δράση και αναπροσαρμόζει τα αντανακλαστικά της ανάλογα με την κομματική απόχρωση της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι, λοιπόν, από την επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων, με στείρα άρνηση, συνθηματολογία, λαϊκισμό και συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις για το οτιδήποτε, απεργία για την απεργία, τώρα τον τελευταίο ένα χρόνο έχει επιλέξει ουσιαστικά την απραξία-την τακτική της ανώδυνης διαμαρτυρίας απέναντι σε επώδυνα, αντεργατικά μέτρα, που επιφέρουν ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, βυθίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Όταν υπογράφηκε το «Μνημόνιο», η μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης μεταπολεμικά, που έριχνε βαρύ τον πέλεκυ στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους μόνιμους και νόμιμους χρηματοδότες του κρατικού προϋπολογισμού, υποχρεώνοντάς τους να ξανασηκώσουν τα βάρη του ασθενούς κράτους, προβλέποντας περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τότε κάποιοι προσποιούντο ότι δεν άκουγαν ή δεν έβλεπαν….

Την ώρα που πολιτικά κόμματα, άνθρωποι από όλους τους χώρους, ανάμεσα στους οποίους και εγώ, με συνεχείς ανακοινώσεις και παρεμβάσεις ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγείλαμε την πολιτική επιλογή του «Μνημονίου» και επισημάναμε τις δυσμενείς επιπτώσεις για την κοινωνία, την οικονομία και την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών, η ηγεσία του Σ.Κ. αδυνατούσε να εκφράσει μια σοβαρή άποψη.
Η αναδιοργάνωση των Συνδικάτων και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη. Η ακηδεμόνευτη δράση του Σ.Κ., για την οποία πάντα πίστευα και αγωνίστηκα σκληρά για αυτή αψηφώντας το πολιτικό κόστος, είναι χρέος απέναντι στα εκατομμύρια των εργαζόμενων, τα οποία εκπροσωπεί. Η πλήρης ταύτιση με λόγο ή πράξεις με τις πολιτικές ηγεσίες μόνο αποσυσπείρωση μπορεί να προκαλέσει. Τα κόμματα είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθήσουν να ποδηγετήσουν το Σ.Κ., η ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού λόγου, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή του, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες αποχωρήσεις ή οι παγιωμένες, πλέον, επιλογές μοναχικών διαδρομών, αρκεί βέβαια να το θέλουμε όλοι. Ταυτόχρονα οι θέσεις και η δράση της ΓΣΕΕ πρέπει να εκσυγχρονισθούν τώρα περισσότερο από ποτέ. Η παράταξη από την οποία προέρχομαι, με πολιτικό ρεαλισμό πάντα και υπευθυνότητα αναγνώρισε την ανάγκη για αποκρατικοποιήσεις - όπου απαιτούντο, για διασύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα - όπου χρειαστεί, και αποδέχτηκε την αναγκαία σκοπιμότητα των στρατηγικών συμμαχιών - αν απαιτούνται, ώστε οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν στο διεθνή ανταγωνισμό, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, ενάντια στην άναρχη επέκταση της υποαπασχόλησης, που απλά χωρίζει τους φτωχούς στα 2 (ανέργους και μερικώς απασχολούμενος).

Η ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής παρέμβασης και η μεγιστοποίηση της συνδικαλιστικής πυκνότητας είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των παρατάξεων, που είναι στα όργανα της ΓΣΕΕ, αλλά και όλων των εργαζομένων, που πρέπει να συμμετέχουν στα σωματεία και στις διαδικασίες ανάδειξης συνδικαλιστικών αντιπροσώπων.

Η απόρριψη του δήθεν μονόδρομου των άδικων μέτρων του «Μνημονίου», πήρε μια γενναία πολιτική απόφαση, που πήρε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς, μέρα με την ημέρα δικαιώνεται. Στρέφοντας πια την προσοχή της στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών δημιουργείται μια νέα κοινωνική συμμαχία, μια γόνιμη συναίνεση, στο πλάι των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των ψευδοαυτοαπασχολούμενων, των stage και των συμβασιούχων, που ενώ κάλυπταν για χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απομακρύνονται άδικα από τις δουλειές του, βλέποντας τις θέσεις τους να προκηρύσσονται και να τις καταλαμβάνουν άλλοι. Πρέπει να προβληθεί μια νέα προοπτική, με επίκεντρό τον άνθρωπο που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα.
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης